22 Haziran 2015

11 ayın sultanı - 5. gün iftar menüsü



  1. Patates Çorbası
  2. Karnıyarık
  3. Pirinç Pilavı
  4. Çoban Salata
  5. Yoğurtlu Mor Lahana
  6. Güllaç
Tarifler için buradan buyurun :)


Patates Çorbası

Malzemeler;
2 adet patates
1 adet soğan
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 litre su
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
Birkaç damla limon
Tuz
Tereyağ
Pul biber

Yapılışı;
Soğan ve sarımsak ince ince doğranır ve sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Küp küp doğranan patatesler soğanlara eklenir ve yumuşayıncaya kadar kavrulur. Suyu ekleyip kaynamaya bırakılır. Bir kapta yoğurt, un, yumurta sarısı ve limon çırpılır. Kaynayan çorbadan bir iki kepçe alınarak eklenir ve karıştırılır. Daha sonra karışım çorbanın içine dökülür ve pişirilmeye devam edilir. Servis ederken üzerine tereyağda yakılmış pul biber dökülür. 

Karnıyarık

Malzemeler;
6 adet küçük boy patlıcan
2 adet soğan
1 adet domates
8 adet yeşil biber
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
Sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Kırmızı Biber
200 gr çekilmiş et

Yapılışı;
Patlıcanlar çizgili soyulur ve tuzlu suda yarım saat bekletilir ve az yağda biberler ile birlikte kızartılır. Doğranmış soğanlar, kıyma ve küp küp doğranmış bir adet domates ile biber, tuz ve baharatta eklenerek aynı yerde kavrulur. Üzerine 1 çay bardağı su eklenir ve 5 dk kaynatılır. Patlıcanların ortaları kesilerek tepsiye yerleştirilir. Hazırlanan iç malzeme patlıcanların içi bastırılarak buraya doldurulur.  Doldurulan patlıcanların üzerine yuvarlak dilimlere ayrılmış birer dilim domates, birer tane kızarttığımız biberlerden ve birer tane sarımsak konulur. Bir kasede sıcak suda 1 kaşık salça açılır ve tepsiye patlıcanların yanlarına dökülür. 170 derecede ısıtılmış fırında 25 dk kadar pişirilir. Servise hazırlanır. 

Pirinç Pilavı

Malzemeler;
2 su bardağı pirinç
4 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu
Tereyağ
Tuz
Sıvı yağ

Yapılışı;
Pirinçler bir kapta bol su ile yıkanır. Daha sonra tencerede sıvı yap ve tereyağ eritilir üzerine yıkanmış ve süzülmüş pirinçler ilave edilir ve bir süre kavrulur. Üzerine 4 su bardağı sıcak su ilave edilir tuzu eklenir ve pirinçler suyunu çekip üzeri göz göz olana dek pişirilir. 

Çoban Salata

Malzemeler;
1 orta boy kuru soğan
2 adet salatalık
4 adet domates
2 adet sivri biber
1 adet limon
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

Yapılışı;
Tüm malzemeler ince ince doğranır yağ tuz ve limon eklenip iyice harmanlanır. Servise hazırlanır. 

Yoğurtlu Mor Lahana

Malzemeler;
Yarım orta boy mor lahana
3 yemek kaşığı mayonez
5 yemek kaşığı yoğurt
1 diş sarımsak
Tuz

Yapılışı;
Lahana ince ince doğranır az yağda yumuşayıncaya kadar kavrulur. Mayonez, yoğurt, sarımsak ve tuz bir kapta karıştırılır ve soğuyan lahana karışma ile edilip harmanlanır. Servis edilir. 

Güllaç

Malzemeler;
10 yaprak güllaç
1,5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)
File Fıstık
Ceviz
Nar tanesi

Yapılışı;
Süt ve şeker tencereye alınarak şeker eriyene kadar ısıtılır. Süt oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Güllaç yaprağı parlak kısmı üste gelecek şekilde derin bir tepsiye dizilir üzerine her yanı ıslanacak şekilde süt dökülür. Beş güllaç yaprağı için aynı işlem tekrarlanır ve hepsi üst üste dizildikten sonra 5. kata ceviz serpilir. Üzerine tekrar aynı işlemi uygulayarak güllaç yaprakları yerleştirilir. Kalan süt içine gül suyu eklenerek tatlının en üst katına gezdirilir. Tatlı buz dolabında en az 3 saat dinlendirildikten sonra üzeri fıstık ceviz ve nar taneleri ile süslenerek servis edilir. 

Afiyet olsun :)
Hayırlı İftarlar :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bloglar
mobilya kulübü